.

Kalite Politikamız

1. Kalite Politikamız

Fakültemizin kalite politikası, YÖK Kalite Güvence Sistemi ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi 2022-2026 Stratejik Planı esas alınarak oluşturulmuş ve aşağıdaki temel ilkeleri içermektedir:

·         YÖK Kalite Güvencesi esaslarına bağlı bir eğitim öğretim anlayışı benimsenmesi. Ders izlencelerinin ve ders programlarının bu anlayış çerçevesinde oluşturulması,

·         Eğitim Öğretim kadrosunun alanında yetişmiş akademisyenlerden oluşması. Akademik kadroya atanacak kişilerin bilimsel yayın performansı ve mesleki deneyimi açısından atanacakları programla uyumlu olmaları,

·         Derslerin güncel ve genel kabul görmüş kaynakçayla işlenmesi, öğrencinin geniş literatür bilgisiyle donanmasına destek olunması,

·         Öğrencide genel kültürel birikim oluşturacak derslere de yer verilecek bir eğitim öğretim anlayışı,

·         Eleştirel, sorgulayıcı, yeniliklere açık, yaratıcı kişilerin yetiştirilmesine yönelik bir eğitim kalitesi anlayışı,

·         Toplum ve dünya gerçekleriyle uyumlu bir eğitim öğretim anlayışı. Güncel konuları içeren seçmeli dersler,

·         Öğrencilerin sosyal kimliklerinin güçlendirilmesine olanaklar sağlanması,

·         Mesleki donanımın yanı sıra ülke ve dünya sorunlarına duyarlı, insanlık yararına çalışmaya eğilimli bireylerin yetiştirilmesi,

·         Gerek mesleki gerekse meslek dışı yaşamında ahlaki değerleri sahiplenen, etik ilkelere bağlı kişilerin yetiştirilmesine uygun bir eğitim öğretim politikası,

·         Dünya üniversiteleriyle iş birliğine uygun bir eğitim öğretim anlayışı.

2. Değerlerimiz

Bucak Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi olarak eğitim öğretim politikamızı aşağıdaki değerler ışığında oluşturmuş bulunmaktayız:

·         Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi genelinde belirlenmiş olan değerleri esas alan bir anlayış.

·         Genel insani değerlere saygıyı güçlendiren,

·         Ülke ve yurt sevgisini pekiştirmeye yönelik,

·         Bilimde nesnelliği önemseyen,

·         Adalet ve eşitlik ilkesinden ödün vermeyen,

·         Irk, cinsiyet, etnik, dil, din vb. ayrımlar yapmaksızın bütün insanlara eşit davranan,

·         Öğrenci odaklı, öğrenci memnuniyetini temel ilke edinmiş,

·         Çalışan personel (akademik ve idari) huzur ve güven içerisinde görev yapmasına ortam sağlayan, önce insan anlayışını esas alan bir anlayış.

3. Temel Stratejimiz

Bucak Bilgisayar ve Bilişim Fakültesinde öğrenci odaklı; öğrenci ve çalışan memnuniyetinin esas alındığı, iç ve dış paydaşlarla koordineli yürütülen bir yönetim stratejisi benimsenmiştir. Eğitim-öğretimin ve karar alma sürecinin her kademesinde paylaşım önemsenmektedir. Yönetimde ve karar oluşturma süreçlerinin şeffaflığı önemsenmektedir. Eğitim öğretim ve yönetim stratejilerinin belirlenmesinde YÖK Kalite Güvence Sistemi ilkeleri temel alınmakta; Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin insan odaklı anlayışından ödün vermemeye dikkat edilmektedir. Öğrenci ve Rektör Buluşma Toplantıları, Öğrenci ve Personel Memnuniyet Anketleri bu anlayış ve stratejinin somut göstergeleridir.

4. Kalite Yönetim Sistemi ve Unsurları

4.1. Fakülte Yönetimi, Kurul ve Komisyonlar

Bucak Bilgisayar ve Bilişim Fakültesinin yönetimi dekan, dekan yardımcıları, bölüm başkanları, fakülte sekreteri, fakülte yönetim kurulu, fakülte kurulu, özel alanlarda oluşturulmuş komisyon ve koordinatörlükler biçimindedir.

YÖK Kalite Güvencesi Yönetmeliği esaslarına uygun ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Kalite Kurulunun belirlemiş olduğu ilkeler çerçevesinde fakülte dekanı tarafından oluşturulmuş olan Fakülte Kalite Kurulu, Kalite Yönetim Sisteminin merkezi unsurudur.

5. Kalite Güvence Sistemi 

5.1. Kalite Kültürü

Kalite öncelikle bir kültürdür ve bu kültürün yerleştirilmesi için sistemin çok etkin oluşturulması ve işleyişin sürekli kılınması gerekmektedir. Bu bilinçten hareketle Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Kalite Kurulu da paydaşlarla sürekli görüşmeler yaparak, sektörden meslek insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen seminerler, sempozyumlar, panel ve çalıştaylarla eğitimde kalitenin sağlanması, korunması ve geliştirilmesi için sürekli bir iş birliği içerisinde bulunmaktadır. Aynı zamanda söz konusu kalite kültürünün sistemli bir yapıya kavuşturulması için de YÖK Kalite Güvence Sistemi ilkeleri esas alınmış bulunmaktadır.

5.2. PUKÖ Döngüsü

Bucak Bilgisayar ve Bilişim Fakültesinde eğitim öğretim ve tüm akademik faaliyetler Şekil 1’de yer alan PUKÖ döngüsü esas alınarak işletilmektedir.


Şekil 1. PUKÖ döngüsü

Buna göre YÖK Kalite Güvencesi, dış paydaş görüşleri alınarak, iç paydaşlarla koordineli biçimde planlanan eğitim öğretim ve akademik faaliyetler, uygulama sürecinde de söz konusu iş birlikleri ve koordinasyonla işletilmektedir. Örneğin, öğrencilere uygulanan memnuniyet anketleriyle eğitim öğretime ilişkin geri bildirimi alımı sağlanmakta, aksayan yanlardaki uygulamalar yeniden düzenlenmektedir. Eğitim-öğretimin kalitesi, ders izlenceleri, öğretim elemanı performansı sürekli ölçülmekte ve aksayan yanlar güçlendirilmektedir. Dış paydaşlarla yapılan toplantılar ve görüşmelerle eğitim öğretimin güçlendirilmesine özen gösterilmektedir. Böylece planlama, uygulama, kontrol altında tutma ve önlem alma aşamaları sürekli izlenerek PUKÖ döngüsü en verimi biçimde işletilmektedir.

5.3. Paydaş ve Paylaşım

Kalitede paydaş ve paylaşım önemlidir. Bucak Bilgisayar ve Bilişim Fakültesinde iç paydaşlarla koordineli işleyiş, dış paydaşlarla da iş birliği halinde bir yönetim ve işletim anlayışı benimsenmiştir ve uygulanmaktadır. Öğrenci memnuniyet anketleri, Rektörle Buluşma toplantıları, bölüm başkanlarının öğrencilerle buluşmaları, dekan ve öğrenci buluşmaları iç paydaşlarla birlikte çalışmanın önemli uygulamalarıdır.

5.5. İzleme ve İyileştirme Süreci

Eğitim-öğretimde kalite sürecinin süreklilik kazanması ve güçlenerek devamı için sürekli olarak izlenmesi, gözlenmesi, varsa aksaklıkların giderilmesi önem taşımaktadır. Bunun için de Bucak Bilgisayar ve Bilişim Fakültesinde, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Kalite Kurulunun da yönlendirmeleri doğrultusunda ders izlencelerinin sürekli güncellenmesi, öğrenci memnuniyet anketlerine yansıyan sorunların çözüme kavuşturulması ve çözüm odaklı değerlendirilmesi, öğrencilerle sürekli iletişimde kalarak aksaklıkların anında alınması ve çözüme kavuşturulması, eğitim öğretim fizik koşullarının sürekli kontrol edilmesi, ihtiyaçların anında saptanması ve giderilmesi için ilgili süreçlerin yönetilmesi sağlanmaktadır.

Çevrim içi ve yüz yüze eğitim seçeneklerinin öğrencinin öğrenmesine en uygun şekilde düzenlenmesi ve bu süreçlerin hem öğretim elemanı hem de öğrenci açısından aksaksız yönetilmesi, bu amaçla sürekli iletişim halinde olunması sağlanmaktadır.

 


Kalite

  • Birim Kalite Komisyonu
  • Kalite Formları
  • Kalite Politikamız
  • Tablolar
  • Talimatlar
  • Şemalar
  • Planlar
  • Kurum İçi Değerlendirme